Borturizmus Balatoni borrégió
Magyarország - a minőségi borok hazája
Borturizmus, borászat Magyarországon
A magyarországi borkultúra napjainkban ismét előtérbe került, az egyik vezető idegenforgalmi ágazatnak számít a turisztika terén. A magyarok igazi borász és borfogyasztó nemzetnek számítanak, mint Olaszország és a tészta. Viszont mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a magyarországi borkultúra nem csupán a Tokaji borokból és az Egri Bikavérből áll! A magyarországi szőlészetek, borpincék 22 borvidék és 7 borászati régióból tevődnek össze.
Magyarország hagyományos bortermelő vidéknek számít Európában, köszönhetően kiváló adottságainak, kedvező éghajlati viszonyainak és természetesen a nagyszerű magyar földnek! Azon kevés országok egyikének számít, ahol szinte az összes közismert és közkedvelt szőlőfajta megterem.
Az egyes vidékek bormúzeumai a mai napig őrzik a borászati hagyományok, történelem írásos emlékeit, leleteit a régmúltból. A legértékesebb magyar borok teljes palettájához a klasszikus fajok tartoznak a fehérboroktól a vibráló vörösborokon keresztül, a lágy édes fajtákig.
A napjaink Magyarországa területén folytatott borászat történelme egészen az ősi időkig nyúlik vissza. A magyarok Pannóniába érkezésükkor már élő szőlőtermesztési kultúrát találtak itt, melynek gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza. Ezt a kultúrát fejlesztették tökéletesre az évszázadok során.
Magyar borok a mindennapokban
Magyarországon a bor a kulináris élvezetek állandó és elengedhetetlen részét képezte és képezi. A hagyományos, ízletes, ám nehéz magyar ételek zsírban és fűszerekben gazdagok, ezért szinte kihagyhatatlan volt az egészséges és könnyű száraz fehérbor egy-egy étkezés után. A családi ünnepségek elengedhetetlen része volt, legyen szó keresztelőről, esküvőről, de az üzletkötéseknél is fontos szerepet játszott! A bor használatos volt a népi gyógyászatban is egyaránt. Az egyik leghíresebb király, Mátyás is közismert volt a jó magyar borok iránti rajongásáról.
Napjaink Magyarországa számtalan, világszerte elismert, híres szakemberrel büszkélkedhet a borászat terén. Rengeteg külföldi borászat és borászati akadémia alkalmazza a magyar szakembereket, mivel világszínvonalon is elismertek munkáik. Az ágazatban dolgozó legismertebb szakemberek közé Kozma Pál, Ásványi Ákos, Kállay Miklós, Csepregi Pál, Kádár Gyula tartoznak.
Borászatok és borpincék áttekintése Balatoni borrégió
Ramasetter Pince
A Ramasetter Pincészet bortermelői hagyományai több generációra nyúlnak vissza. A családi gazdaság 3,5 hektáros területen helyezkedik el, a magával ragadó Fehérkő sziklák lábánál, Sümeg-Öreghegy vidékén. A leginkább termelt borfajta a közismert szürkebarát, de az Öreghegyen termelt borok között a kékportó, kékfrankos, sauvignon és cabernet szerepel, a számos további fajta mellett, mint a chardonnay, irsai olivér, vagy a tramini. A szőlészet nagy figyelmet fordít...